Знаете ли, че...

За направата на 0.5 кг. мед, пчелата посещава до 75 милиона цветчета и прелита разстояние, равно на три обиколки около Земята!

Тоест, за два стандартни буркана мед (по 0.7 кг), всяка пчела прелита разстояние, приблизително равно на това от Земята до Луната...

За ден, една пчела може да посети повече от 200 цветчета, при над 30 'курса' от кошера до па́шата...

В меда не се добавя захар, но в състава си той съдържа много от нея. Това не е стандартната, домакинска, бяла захар, а гроздова (глюкоза) и плодова (фруктоза). При букетовите медове, процентът е 70-80, а при мановите - 50-60%, от тези два монозахариди (глюкоза и фруктоза). Разбира се, в меда се съдържат и дизахариди. Независимо от това, медът не само не предразполага към развитие на зъбен кариес, а напротив - въздейства срещу бактерията-причинител на кариеса.

Пчелните продукти са сред най-старите храни, ползвани от хората. Медът е най-популярният от тези продукти и има висока хранителна стойност. Освен това - макар да не е регламентирано лекарствено средство - от хилядолетния опит на народната медицина, както и от по-нови специализирани анализи, на меда е отредено водещо място сред природните продукти с лечебно действие.

Дневната доза за консумация е 60-100 грама, разпределена на три приема, през равни интервали. Може да се разтваря в малко вода, но не и в прекалено топли напитки.

Манàта се отделя във вид на секрети на листните въшки (това е излишната им захар, поета с растителните сокове). Пчелите събират тази манà и произвеждат мановия мед.

 

За нас

Sunny Honey...

За нас

Знаете ли, че...

За направата на 0.5 кг мед, пчелата посещава до 75 милиона цветчета и прелита разстояние, равно на три обиколки около Земята!

Вижте повече:

От Пита Мед : Sunny Honey

Facebook

Поръчайте на:

088 / 90-90-900

You are here: Начало Други продукти Знаете ли, че...